Lof voor de dataloze discussie. Naar een nieuw paradigma.

29-08-2004

-

door verscheen in :
2 minuten
Leestijd:
Dit artikel werd geschreven door Edzard Ernst, professor of Complementary Medicine aan de University of Exeter, in Focus on Alternative and Complementary Medicine (FACT), Volume 6 (2) June 2001 101.

Acht jaar geleden, toen ik besloot me fulltime bezig te houden met onderzoek naar aanvullende/alternatieve geneeswijzen (Complementary/Alternative Medicine CAM), was ik een kleingeestig en kortzichtig man! Kleingeestig omdat ik de indruk had dat data een essentieel element zijn bij eender welk wetenschappelijk debat en kortzichtig omdat ik er niet in slaagde me te realiseren hoe efficiënt men zijn geest kan verruimen, als men er maar in slaagt de obsessionele volharding van de wetenschap in data, feiten en bewijzen te overwinnen. Nu, na ongeveer 300 conferenties over aanvullende/alternatieve geneeswijzen bijgewoond te hebben, heb ik een belangrijke les geleerd en besef ik de echte waarde en het genot van dataloze discussies, bijeenkomsten en andere debatten.

Hun voordelen zijn meervoudig. Ten eerste zijn ze veel minder langdradig. Onder het oude paradigma moest men voor elke presentatie voorbereiden, onderzoeken, lezen en studeren. Sommige sprekers moesten dagen, zelfs weken of maanden een enkele lezing voorbereiden. Het nieuwe CAM-paradigma heeft dit zoveel makkelijker gemaakt. Geen tijdverspillend voorbereidend werk meer; je kan nu ineens middenin de actie stappen en er deel van uitmaken. De tijd die je zo uitspaart staat je toe bijna ad infinitum je onderwerpen uit te breiden en zelfs meer bijeenkomsten en dataloze discussies bij te wonen en dit in het voordeel van iedereen.

Ten tweede kunnen data angstaanjagend intimiderend en ongelijk zijn. In het verleden hadden diegenen met kennis een duidelijk voordeel op diegenen zonder. Onder het dataloze paradigma kan iedereen eraan deelnemen en iedereen is gelijk. Hoe minder je van de feiten op de hoogte bent, hoe luchthartiger je kan werken. Data zijn zo neerbuigend: ze deprimeren je en beperken je vrijheid. Dataloze debatten daarentegen kunnen zo bevrijdend plezierig zijn.

Ten derde staan data onze echte doelen in het leven in de weg. Dataloze bijeenkomsten zijn veel praktischer als je echt iets snel wil bereiken. Al wat je moet doen is sprekers uitnodigen die vaagweg akkoord gaan met je eigen inzichten, je laat hen volledig uitpraten en uiteindelijk bereik je een aardverschuivende consensus. Als je absoluut zeker wil slagen, nodig dan enkele Vips uit om de hele tijd met hun wijze hoofden te knikken. Wie op aarde zou het durven oneens zijn met een consensus. Dataloze discussie kan immens productief zijn.

Ten vierde was onder het oude paradigma een reeks data vaak het tegenovergestelde van een andere reeks. Onvermijdelijk volgde controverse, mensen werden emotioneel en uiteindelijk werd er iemand gekwetst. Dit is niet het geval met dataloze evenementen! Waar geen data zijn, kan geen onenigheid voorkomen. Dit is de energie die werkelijk de geneeskunde van het Nieuwe Millennium zal genezen. Dataloze discussies verschaffen de ware basis voor alomtegenwoordige vrede, liefde en geluk.

Ik ben ervan overtuigd dat de slechte oude tijden, toen wetenschappelijke bijeenkomsten focusten op data en bewijs voor eens en voor altijd voorbij moeten zijn. Dit is vooral zo voor onderzoek naar aanvullende/alternatieve geneeswijzen. Het laatste dat we willen is het afmaken van onze mooie hypotheses door lastige, lelijke feiten.

Vertaling door Liebeth Tysmans

 

Authors
Edzard Ernst
Publicatiedatum
29-08-2004
Opgenomen in
Algemeen