Matthias Rath veroordeeld door Zuid Afrikaanse rechtbank

09-10-2008

-

door
1 minuut
Leestijd:
Het is niet voor het eerst dat Rath in opspraak komt. Zijn behandelmethode, de ‘cellulaire geneeskunde’, berust op het toedienen van grote dosissen vitamines, die hij verkoopt via het internet.

Voor zijn bewering dat die preparaten hartziekten, kanker en de meeste andere ziekten niet alleen kunnen voorkomen, maar ook genezen, bestaat geen enkele wetenschappelijke onderbouw en geen enkel bewijs. In 2004 werden juridische maatregelen tegen hem geëist na de dood van het Duitse kankerpatiëntje Dominik Feld. De ouders van de negenjarige Dominik, die aan beenderkanker leed, hadden de chemotherapie stopgezet en hun zoon toevertrouwd aan de voedingssupplementkundige zorgen van Rath. Ten gevolge van zijn problemen met de Duitse justitie verliet Rath Duitsland. Hij opereert nu vanuit Nederland.

Raths stelling dat zijn vitaminepreparaten hiv/aids kunnen ‘controleren’ en de loop ervan doen ‘omkeren’ wordt resoluut van de hand gewezen door medische experts. Het zijn gevaarlijke, onverantwoorde beweringen, zeker in een land als Zuid-Afrika, waar een geschatte een op de negen mensen besmet is met het aidsvirus. Rath heeft er wel de steun van de Minister van Volksgezondheid, Manto Tshabalala-Msimang. Volgens de Treatment Action Campaign voert de Dr. Rath Health Foundation sinds 2005 ook ongeauthoriseerde pseudo-medische experimenten uit op mensen uit arme townships.

Wellicht meent Rath dat alles geoorloofd is in zijn strijd tegen de farmaceutische industrie, die volgens hem miljarden (!) doden op haar geweten heeft en die hij ‘het farmaceutische drugscartel’ noemt. De meeste geneesmiddelen doen immers niets gunstigs maar hebben in tegendeel dodelijke bijwerkingen, stelt hij. In zijn open brief aan George Bush, gepubliceerd naar aanleiding van de oorlog in Irak (zie http://www4.dr-rath-foundation.org/open_letters/open_letter_2004_10_10.html), lezen we het volgende: “De voorbije eeuw zijn miljoenen Amerikanen en miljarden mensen over de hele wereld gestorven om slechts één reden: de financiële hebzucht van de belangengroepen die de Bush-administratie vertegenwoordigt.” De farmaceutische industrie voert daarbij het voortouw. Bush veegde met opzet de waarschuwingen omtrent 9/11 van tafel, omdat die aanslagen hem goed van pas kwamen, suggereert Rath. Zo kon hij immers de aandacht van de media afleiden van het falen van veel geneesmiddelen. Ook de oorlog in Irak is met geen ander doel gestart dan de farma-industrie, waarvan Bush de vertegenwoordiger is, van de ondergang te redden.

Raths vitaminesupplementen kosten meer dan 20 euro per maand. Zijn business levert hem naar verluidt miljoenen dollar per jaar op.

Authors
SKEPP
Publicatiedatum
09-10-2008