Pilsje drinken

14-07-2013

-

door
52 seconden
Leestijd:
U kent het verhaal dat vaak wordt gebruikt om aan te tonen hoe fabelachtig en duizelingwekkend en onvoorstélbaar absurd de homeopathie is. Dat verhaal gaat als volgt. Rijd morgen naar de Belgische Kust. Koop daar een blikje bier en kap het in zee. Rijd vervolgens als de wiedeweerga naar Zaventem en stap daar op een vlucht naar New York. Koop bij aankomst in Manhattan een leeg glas en schep het vol water uit de Atlantische oceaan.
Goed. Als u daarvan drinkt, zou u volgens de beginselen van de homeopathie de licht benevelende effecten van dat ene pilsje aan de Noordzee moeten voelen. De verdunningsgraad van dat minuscule pilsje in die immense oceaan komt immers ongeveer overeen met de verdunningsgraden die volkomen courant zijn in de wondere wereld van de homeopathie.
 
Werkt homeopathie dan niet? Toch wel. Homeopathie kan een, soms zelfs bijzónder krachtige, placebowerking hebben — bij bepaalde patiënten (die erin geloven) en bij bepaalde aandoeningen (die placebogevoelig zijn). Maar zo'n placebowerking heeft de eerste de beste handoplegging in een Pinksterkerk ook. En we mogen er toch van uitgaan dat de overheid nooit zal beslissen om de handoplegging te erkennen als alternatieve geneeswijze. Om te stipuleren dat genezing door handoplegging alleen nog mag worden voltrokken door een dokter in de geneeskunde. Voor homeopathie geldt dat voortaan wel. Met dank aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.
 
Een homeopathisch middeltje dat het rationele denken versterkt en ministers wapent tegen bijgeloof, dát moesten ze uitvinden.

 

overgenomen uit externe bron
Authors
Joël De Ceulaer
Publicatiedatum
14-07-2013