Blinddoek geen probleem voor alziend student

16-02-2003

-

door
1 minuut
Leestijd:
Natalia Luloya kan geblinddoekt een krant lezen, de kleur van een blad papier herkennen en tv-kijken. "Ik kan zo goed als alles geblinddoekt", zegt de twaalfjarige Russische immigrante, studente aan de middelbare school 381 in Brooklyn. Haar moeder Olga en Mark Komissarov, haar begeleider in het paranormale, beweren dat Natalia's eigenschappen een miljoen dollar waard zijn - en zij vechten ervoor om dit te bewijzen.

Natalia en haar moeder emigreerden in 2000 uit Sint-Petersburg (Rusland). In 2002 mislukte haar poging om de ‘One Million Dollar Paranormal Challenge’ van James Randi te winnen (wie kan bewijzen over paranormale gaven te beschikken krijgt 1 miljoen dollar). Randi is een voormalig goochelaar en toegewijd skepticus die al jarenlang het paranormale bestudeert. Volgens zijn website (www.randi.org) is de uitdaging open voor “iedereen die, onder goed observeerbare omstandigheden, het bewijs kan leveren van enige paranormale, bovennatuurlijke of occulte kracht of gebeurtenis”. Al meer dan honderd probeerden het, maar totnogtoe slaagde niemand. Tijdens haar poging herkende Natalia tien kleuren terwijl ze een zwarte zachte rubberen blinddoek en zwarte tape over haar ogen had. Maar ze kon inpakken nadat ze faalde voor de test met Randi’s versie van een blinddoek: een zwembril, de lenzen afgedekt met zachte rubber en aluminiumfolie, met daarbij zwarte tape aan de randen en over Natalia’s neus. Daarna vroeg hij Natalia niet meer over haar gezicht te wrijven en enkel nog Engels te spreken. Welke krachten het meisje ook had om geblinddoekt te zien, een uur lang waren die volkomen verdwenen. Volgens Randi gluurde ze door een plekje bij het topje van haar bijzonder smalle neus.

Een bekende truc?

Randi, die ook de in Florida gevestigde James Randi Educational Foundation leidt, zegt dat de truc die zij toepaste bij Russische kinderen welbekend is. Maar Komissarov, een taxichauffeur die in Kew Gardens in Queens woont, verweert zich door te zeggen dat Natalia onder druk stond en dat zij kalm moet zijn om haar krachten uit te oefenen. Hij zegt Randi’s oordeel te zullen aanvechten in een boek (Looking at the World with Their Eyes Wide Shut) en mogelijk voor de rechtbank. Volgens hem helpen zijn lessen mensen in contact te treden met de ongebruikte krachten van de geest. Naast Natalia heeft hij een handvol andere studenten die tweemaal per week samenkomen in Sheepshead Bay, Brooklyn.

Natalia heeft nu haar zinnen opnieuw op Randi’s uitdaging gezet. Ze zal dit jaar proberen een boek voor hem te lezen. Bij het vorige experiment deed hij volgens haar iets heel unfairs. “Ik hoop dat we hem zo ver kunnen krijgen dat hij akkoord gaat met eerlijke regels, en hopelijk winnen wij dit keer de wedstrijd”, zegt ze..

Door Luis Perez DAILY NEWS, 16 februari 2003

Vertaling: Liesbeth Tysmans

Publicatiedatum
16-02-2003
Opgenomen in
New Age