Eli De Leeuwe waagt zich aan kleine paranormale test.

14-06-2003

-

door
1 minuut
Leestijd:
Tien foto's van personen, al dan niet overleden, werden in mei 2003 opgestuurd naar paragnost Eli De Leeuwe uit Boven Pekela (Nederland). Op grond van elke foto moest Eli kunnen zeggen of de persoon nog leefde of reeds gestorven was.

Eli en Skepp waren overeengekomen dat negen op tien noodzakelijk was om als opmerkelijk te worden beschouwd. De (afgeronde) kans om ze alle tien juist te raden is één op duizend ; voor negen op tien is dat één op honderd ; voor acht op tien is het al één op tweeëntwintig. Niet zonder risico voor Skepp: In feite zouden we dit moeten doen met minstens twintig foto’s. De kans op negen treffers is immers niet gering, maar we zouden één test niet als doorslaggevend beschouwen.

Eli behaalde acht op tien en scoorde dus datgene wat we op grond van toeval mogen verwachten. Maar het kon ook slechter : de vorige paragnoste, mevrouw Verhulst uit Bornem (België), behaalde slechts vijf op tien. Misschien dat mevrouw Verhulst toch wat te veel nervositeit ondervond door de VTM-camera’s? Eli daarentegen kon zich rustig concentreren in zijn vertrouwde omgeving. Toen de uitslag op een newage-discussieforum door mij werd bekend gemaakt, bleef Eli zwijgzaam. Maar zijn medeprikkers, die intussen vol spanning uitkeken naar het resultaat , hadden het moeilijker. Men herinterpreteerde de uitslag liever dan die te aanvaarden: “Acht op tien, voor ons is Eli geslaagd”, klonk het.

Maar er gebeurde nog iets interessants. Anna, een forumgenote van Eli, had de foto’s zelf niet gezien en deed er nog vòòr Eli zijn test had volbracht openlijk een geinige gok naar. Lukraak schreef ze op het forum wie van 1 tot 10 overleden is en wie niet. Anna scoorde eveneens een acht. Of je nu pendelt of oordeelt met dichtgeknepen ogen maakt niet zoveel uit, ook nu weer een score die we op grond van louter toeval mogen verwachten.

Mijn positie als skepticus werd zeker niet makkelijker. Op het prikbord stonden believers en non-believers al een tijdje lijnrecht tegenover elkaar, de emo-meter sloeg nu roodgeelgroen uit. Je vraagt je af of de hoeveelheid modder en haatmails die je als skepticus over je heen krijgt geen goede parameter is om te beoordelen of een test geslaagd is of niet. Intussen heeft de derde kandidaat, Theo Veenings uit Haarlem, zich voorlopig teruggetrokken.

Authors
Tom Schoepen
Publicatiedatum
14-06-2003
Opgenomen in
New Age