Nieuwjaarsvoorspellingen 2000

20-12-2000

-

door
3 minuten
Leestijd:
Nieuwjaarsvoorspellingen uit binnen- en buitenland voor het jaar 2001

Binnenland...

Het wordt een traditie dat de kranten van de Regionale Uitgeversgroep de nieuwjaarsvoorspellingen van een paar Bekende Vlaamse Helderzienden (BVH's) voor het oude en het komende jaar geven. Tineke Schellekens uit Beerse verbaasde de wereld door te voorspellen dat in 2000 het Vlaams Blok nog meer stemmen zou halen bij de gemeenteraadsverkiezingen en dat de Rode Duivels de finale van de Europabeker niet zouden halen. Bovendien was ze er zeker van dat Frank Vandenbroucke de Tour niet zou winnen (als ze daarmee de minister bedoelt zal ze er wel heel zeker van geweest zijn). Dat laatste was ook de mening van haar collega Larissa Vadslova uit Zoersel, maar die beweerde dan weer dat Jan Ulrich de Tour zou winnen. Ook de door haar aangekondigde moord op een bekend persoon in de Arabische wereld en recordprijzen voor schilderijen van Mondriaan en Matisse zijn geen werkelijkheid geworden. Ook dacht madam Vladslova (wij willen niet zo familiair zijn deze dames met hun voornamen aan te duiden) dat Marc Van Peel burgemeester van Antwerpen zou worden. Maar Van Peel heeft wel ooit verklaard een fan van SKEPP te zijn.

Terwijl Madam Vladslova het bij het rechte eind had door te voorspellen dat prinses Mathilde in 2000 geen kind zou krijgen, wist Madam Schellekens dat deze prinses in 2000 zwanger zou worden. Maar geen nood, want Madam Schellekens is nooit erg zeker van de preciese datum. Het kan ook voor volgend jaar zijn. Dat geldt dan misschien ook voor haar niet-uitgekomen voorspellingen over het vermoorden van de paus en de fusie van de Bacob Bank met een Nederlandse Bank. Madam Vladslova is nog voorzichtiger en voorspelt dat Mathilde een kind wil en dat die wens dit en volgend jaar in vervulling zal gaan.

Voor 2001 voorspellen de BHV's nieuwe voedselschandalen naast de BSE-problematiek, een verdere groei van de Belgische economie en problemen binnen de regering. Iets indrukwekkender is Madam Schellekens' voorspelling dat vice-premier Vande Lanotte het slachtoffer wordt van een aanslag door tegenstanders van zijn asielbeleid. Er zullen twee ministers sneuvelen in een fraudeschandaal en ook Verhofstadt wordt in verband gebracht met een schandaal. Ook zal de Etna weer eens uitbarsten, "maar de gevolgen zullen niet ernstig zijn". De zieneres van Zoersel ziet dat weer "een ernstige storing van een atoomreactor in Europa met stralingsgevaar".

We besparen u de altijd terugkerende en ronduit vervelende voorspellingen over de gebeurtenissen in vorstenhuizen, dat van Monaco voorop (waardoor komt het dat ze precies daarover zo helder zien?). Nieuw is dat ze nu ook iets weten over het wedervaren van de "vedetten" van Big Brother. Het huwelijk van Betty met haar Ingelmunsterse beenhouwer zou volgens de madam uit Beerse niet spaak lopen. Dat schijnt intussen al niet meer te kloppen.

...en buitenland

Verkeerde voorspellingen voor het jaar 2000 waren geenszins het voorrecht van Vlaamse helderzienden. De Skeptical Inquirer heeft in zijn eerste nummer van de eeuw een mooie bloemlezing gemaakt van paranormale flaters.

Zo voorspelde een bekende Britse astrologe dat prins Charles in 2000 een ruimtereis zou maken en zijn verloving met Camilla Parker-Bowles zou aankondigen.

Een ziener uit India zag dan weer de ontdekking van een vleesetende dinosaurus in India en een Mexicaanse astrologe meende dat twee jumbo jets zouden in botsing komen op de luchthaven van Atlanta.

Maar de Amerikanen zelf deden natuurlijk de waanzinnigste voorspellingen: Los Angeles en San Francisco zouden worden verwoest door aardbevingen, Mohammed Ali zou door een wonderkuur genezen van de ziekte van Parkinson, de joodse TV-presentator Jerry Springer zou een militante christen worden, enzovoort.

Een paar paragnosten voorspelden voor het tweede opeenvolgende jaar de dood van de paus. Nog enkele jaren zo'n voorspelling en ze krijgen wellicht gelijk.

Authors
SKEPP
Publicatiedatum
20-12-2000
Opgenomen in
New Age