Paul Marchal over paragnosten.

08-09-1998

-

door
2 minuten
Leestijd:
In Humo van 8 september 1998 staat een interview van Staf Herten met Paul Marchal, over diens ervaringen met paragnosten in het speurwerk naar zijn vermiste dochter An en haar vriendin Eefje.

Marchal zegt hierin dat het Hulpfonds voor ontvoerde en vermiste kinderen hem al kort na de verdwijning van An en Eefje in contact met een paragnost wilde brengen, maar dat hij het afwees. Maar toen steeds meer "paranormaal begaafden" zich kwamen aanmelden - in totaal waren het wel tachtig "helderzienden, mediums, pendelaars, astrologen..." - dacht hij toch: baat het niet, dan schaadt het niet, maakte hij toch "een selectie".
Enkele fragmenten uit Marchals interview:

  • "Meestal zei ik: 'Doe maar. Ik geloof er zelf niet in , maar mocht u toch iets vinden, laat het mij dan weten.' Maar het valt niet mee om kritisch te blijven. Paragnosten vertellen soms dingen die zouden kunnen, die mogelijk zijn."
  • "Op een dag kwamen wij in contact met een priester-paragnost, die An destijds nog had gedoopt. Alleen bleek hij, de fameuze helderziende, zich daar totaal niets van te herinneren! (...) die priester 'praktiseert' nog altijd. Hij helpt vooral vrouwen.
  • "Eén keer ben ik bijna met een paragnost meegegaan. Hij had het over een prostitutienetwerk-op-zee, waar ik dan in zou infiltreren. Gelukkig heb ik mij tijdig bedacht, want anders zou ik in vieze papieren hebben gezeten."
  • "Uiteindelijk heb ik toch met één persoon samengewerkt, een Nederlander (...) En die man wist een paar details (over An) te vertellen die nooit in de krant hadden gestaan. Toe heb ik mijn licht opgestoken bij andere mensen die hij had geholpen, en ook bij Nederlandse politiediensten waarmee hij had samengewerkt. Dat bleek allemaal te kloppen. Alleen: in ons geval klopte het niet."
  • "Wie zijn kind zoekt, is tot alles in staat. Daarom zou het goed zijn dat mensen die zich op het paranormale pad begeven, zich laten bijstaan door iemand die heel kritisch is."
  • "Je bent enorm beïnvloedbaar op zo'n moment (van een voorspelling), je laat je meeslepen. En dat is moordend, want de desillusie achteraf is verschrikkelijk."
  • "Ik weet niet of ik alle paragnosten over dezelfde kam mag scheren (...) Maar mijn twijfels over hun deskundigheid zijn er zeker niet kleiner op geworden. Ik heb bijvoorbeeld ondervonden dat een aantal mensen zich uitgeeft voor paragnost - vaak geloven ze ook écht dat ze het zijn - nadat ze zélf een traumatische ervaring hebben meegemaakt: het verlies van een kind, of een andere gebeurtenis die ze nooit te boven zijn gekomen. (...) En er zijn er natuurlijk ook die uit zijn op het geld, of op aandacht van de pers of de overheid: ze moesten zomaar eens de nagel op de kop slaan, dan konden ze misschien een mooi baantje krijgen bij de politie."

    Zoals bekend zijn An en Eefje uiteindelijk dood teruggevonden in het huis van Dutroux' kompaan Weinstein in Marcinelle, zonder dat er paragnosten aan te pas kwamen. Marchal stelt vast dat geen enkele van die paragnosten achteraf nog van zich heeft laten horen, laat staan verontschuldigingen heeft aangeboden.

©Humo, 1998.

overgenomen uit externe bron
Publicatiedatum
08-09-1998
Opgenomen in
New Age