Sisyphus prijs

Prijs
€25.000

Reeds in 1963 lanceerde de eerste ‘skeptische’ denker Abraham Kovoor in Sri Lanka een prijs van omgerekend 600 euro voor iemand die het bewijs kan leveren dat hij of zij over paranormale vermogens bezit. Dit inspireerde later belangrijke mensen zoals de Indische skepticus Premanand en James Randi in de VS om ook prijzen uit te loven. De Australische skeptici loven nog altijd 100.000 AUD uit, net als andere zusterorganisaties in Mexico, Zweden, Duitsland, Nederland enz., zij het kleinere bedragen Tot op heden is de prijs nog nooit uitgereikt, omdat niemand er in slaagde zijn of haar paranormale gaven te bewijzen onder gecontroleerde omstandigheden.

Sinds 2002 looft ook SKEPP een serieuze prijzenpot uit die op heden 25.000 euro bedraagt. Dit bedrag staat geblokkeerd op een derdenrekening bij een Belgische notaris. SKEPP is namelijk nog steeds principieel bereid in te gaan op een vraag tot onderzoek van een ernstige bewering over paranormale eigenschappen, die volgens de huidige stand van de wetenschappen onmogelijk zijn.

Als u wil weten of uw talent of vermogen in aanmerking komt voor deze test, mag u eerst een e-mail sturen naar info[at]skepp.be met een beschrijving van wat u kan en hoe u voorstelt dat te bewijzen. Iemand zal u dan laten weten of dit in aanmerking komt voor de test, en u eventueel helpen met het beter formuleren van uw aanvraag. Het zou kunnen dat uw contactpersoon u zal voorstellen om eerst thuis een zelftest te doen, anoniem en zonder getuigen, om u de teleurstelling van een publieke mislukking te besparen.

Wie daarna nog meent over paranormale vermogens te beschikken én dit ook onomstotelijk te kunnen bewijzen, hoeft zelfs maar een paar stappen te doorlopen:

  • Lezen van het reglement (dit bevat een aantal belangrijke voorwaarden en uitsluitingen);
  • Invullen van een aanvraagformulier. Elke kandidaat moet zich duidelijk leesbaar en controleerbaar identificeren, met naam en voornaam, telefoon, adres en liefst ook een e-mailadres. Niet verplicht maar wel aanbevolen is dat u een fotokopie van uw identiteitskaart bijsluit, om ons te overtuigen van de ernst van uw kandidatuur. Het gaat immers om veel geld en we verliezen niet graag onze tijd met grappenmakers.
    Zonder dit volledig ingevulde en ondertekende formulier is er geen aanvraag en wordt er dan ook niet verder onderhandeld over de testmodaliteiten (zie verder);
  • Ondertekening van het aanvraagformulier en het reglement, die ons samen per post dienen te worden bezorgd in twee exemplaren aan het adres SKEPP vzw Waversebaan 203, 3001 Heverlee;
  • Het doorlopen van een procedure: dit heeft vooral als bedoeling de criteria van bewijsvoering of de testmodaliteiten vast te leggen;
  • Eens er een akkoord is bereikt met betrekking tot de testprocedure én de Raad van Bestuur akkoord is gegaan, wordt er overgegaan tot een zelftest en een preliminaire test. Indien u in de preliminaire test slaagt, zal u gevraagd worden het experiment formeel over te doen in bijzijn van een deurwaarder en eventuele externe experten (wetenschappers, goochelaars, mentalisten).

Wanneer u alle stappen met succes hebt doorlopen en u als eerste in de wereld het bewijs van paranormale vermogens hebt geleverd, zal u 25.000 euro rijker zijn.

 

Voorbeelden van voorbije Sisyphusproeven bij SKEPP vzw

Voorbeeld 1: aardstralen onderbreken

Een man (de claimer) beweert dat hij een toestel heeft ontworpen dat aardstralen kan onderbreken. Minder relevant voor de proef is dat de man overtuigd was dat alle aardstralen schadelijk zijn voor de gezondheid en dus moeten onderbroken worden. Hij stelt dat hij een toestel heeft ontworpen waardoor hij de aardstralen die onder of door zijn huis lopen kan onderbreken. Na onderhandeling komt men tot volgende principes en protocol voor de preliminaire test:

  1. Het onderzoek moet dubbelblind verlopen. Dit betekent dat diegene die de vaststelling doet of de aardstralen onderbroken zijn (de claimer) niet mag weten wanneer de aardstralen onderbroken werden met het toestel (door een lid van SKEPP).
  2. De man stelt dat hij 12 op 14 keer de juiste positie zal kunnen vaststellen.
  3. De man tekende de lijn van de aardstraal in zijn tuin die door zijn huis liep.
  4. De man plaatste zijn zelfontworpen toestel in de tuin, achter een struik, waardoor hij het toestel niet kon zien.
  5. De man plaatste zich aan zijn huis waar hij de meting zou verrichten. Hij zou eenvoudigweg dienen aan te geven of het toestel ‘aan’ dan wel ‘uit’ stond.
  6. Een lid van SKEPP zette het toestel vervolgens volkomen willekeurig aan en uit. De getuige kan op dat moment niet zien of het toestel aan of uit is.
  7. Als het SKEPP lid zijn handeling had verricht, mocht de getuige melden aan de claimer dat de handeling was verricht. Op dat moment moet de getuige kijken of het toestel aan of uit stond en dit noteren op een speciaal daartoe ontworpen blad.
  8. De claimer verricht zijn meting en meldt deze aan een getuige van SKEPP: deze getuige noteert tevens op een blad of het toestel volgens de claimer aan of uit stond.
  9. Na het noteren meldt de getuige aan zijn collega van SKEPP dat de vaststelling is gebeurd.
  10. Deze handeling werd 14 keer herhaald.

Bij het vergelijken van de lijsten werd vastgesteld dat de claimer 8 van de 14 keren de juiste positie had. Dit wijst erop dat er geen statistische afwijking is van het aantal overeenkomende antwoorden wat louter op basis van toeval (50% of 7 op 14) zou kunnen worden vastgesteld. De proef is dus mislukt.

 

Voorbeeld 2: met een pendel een woord uit een woordenboek halen

Iemand beweert met een pendel te kunnen raden welk woord uit een woordenboek je in gedachten hebt. De pendel zal het woord aanwijzen in het woordenboek. De man beweert een slaagkans van 7 op 8 te hebben. Uit de gesprekken blijkt echter dat hij zelf bladzijden laat zien aan mensen, wat de kansen natuurlijk erg vergroot. We vermoeden ook zogenaamde cold reading. Na onderhandeling komt men tot volgend protocol voor de preliminaire test:

  1. Om er zeker van te zijn dat er geen patroon kan in de woordkeuze sluipen en er ook geen lekken zijn van deelnemers aan de proef, vraagt het SKEPP-lid dat de proef begeleidt aan drie personen (en dit zonder enige uitleg) volgende opdracht uit te voeren:
    1. Persoon a dient 12 willekeurige getallen tussen 100 en 400 te kiezen en de lijst met 12 getallen in een ondoorzichtige enveloppe te steken;
    2. Persoon b dient 12 willekeurige keuzes tussen links en rechts te maken en deze volgorde in een ondoorzichtige enveloppe te steken;
    3. Persoon c dient 12 willekeurige getallen tussen 1 en 50 te kiezen en de lijst met 12 getallen in een ondoorzichtige enveloppe te steken.
  2. Vervolgens zal een vierde persoon het volgende doen: de enveloppe van persoon a dient om 12 bladzijden uit het woordenboek te selecteren; de enveloppe van persoon b dient om de kolom links of rechts te kiezen, en de enveloppe van persoon c dient om het woord uit die kolom te selecteren (bijvoorbeeld het 35ste woord, gelet op het feit dat het getal tussen 1 en 50 ligt). Dit resultaat dient in een enveloppe te worden gestoken. Deze gesloten en ondoorzichtige enveloppe wordt aan het SKEPP lid gegeven dat de proef begeleidt.
  3. De pendelaar mag pendelen over de enveloppe en over het woordenboek.

Er bleken slechts 10 geldige woorden te vinden te zijn volgens deze procedure (er waren twee woorden minder omdat de combinatie van de 3 enveloppes niets opleverde). De pendelaar vond echter geen enkel van de 10 woorden. De proef is dus mislukt.

Gewicht
0

Andere Prijzen

De pdw-trofee en eeuwige roem
Een kromme vijs.