Maatschappelijke detox dringend nodig

08-05-2009

-

door verscheen in :
15 minuten
Leestijd:
Ontgiften, ontslakken, detoxen, sapkuren, vastenkuren zijn de trendy vormen van zeer oude zuiveringsrituelen. Deze rituelen zijn des mensen, te beginnen met het doopsel dat de arme baby moet bevrijden van de erfzonde of de veertigdaagse vasten. Een antropologe van een andere planeet zal rituele reinigingen beschrijven als een typische eigenschap van de slimste chimpanseesoort.

Naarmate moderne mensen steeds opzichtiger gezonder worden, steeds langer leven en de dood steeds verder wegduwen, worden ze steeds meer geobsedeerd door gezondheid. De verbeelde aandoening bij grote gezondheid is angstaanjagender dan de werkelijke ziekte. Daarvan profiteert de detoxcultus. Er is niets mis met zuiveringsrituelen en nog minder met het uitbundig eten van veel groenten of fruitsap. Het probleem ontstaat waar deze rituelen worden omkleed met een omstandige schijnwetenschappelijke theorie, waarbij zelfverklaarde gezondheidsexperts behandelingen voor onbestaande problemen verkopen tegen aardig wat geld. Je kan de detoxcultus als een weeldetaks op verwende luxepaardjes beschouwen, maar het is vooral ongezonde oplichting door kwakzalvers. Een weekje vasten of kuren ondermijnt een gezonde voeding of een gezonde levenswijze, plots afvallen door hongerkuren leidt doorgaans tot het op en neer jojoën van het gewicht. Te veel en te vet eten wordt behandeld met verandering van levensstijl, niet met de quick fix van een duur weekje afzien.

Modieuze strafkampen voor goedgelovigen

“Meer weten over ontgiften? Ga naar onze website www.telegraaf.nl/vrouw.” Op de website van De Telegraaf, de populairste krant van Nederland, vindt u een artikel over deze nieuwste alternativo mode: de detoxcultus, ook wel ontgiften of ontslakken genoemd. Het betreft onbeschaamde en kritiekloze propaganda voor een vijfdaags “Slimstop” arrangement op Terschelling. De kostprijs van dergelijke kuur is 695 euro. Je kan er zeker goed mee lachen. Tegen 140 euro per dag worden domme meisjes omstandig gestraft voor hun dagelijkse slecht gedrag met de ouderwetse lijfstraf “zonder eten naar bed”. 140 Euro per dag voor fruit- en groentensap in volpension, is toch niet iedereen gegeven. In het stukje van De Telegraaf lezen we ook: “Het is best een week van te voren te beginnen. Eet geen vlees, vis en kaas, en laat koffie, thee, alcohol, suiker en zout staan. Dan is de kans dat je ziek wordt van de ontgiftingsverschijnselen aanzienlijk lager.” Het toekennen van de symptomen van hongerdiëten aan een uitgevonden ziekte is zowat de oudste truc van de kwakzalversfoor. Deze “ontgiftingsverschijnselen” zijn een ijl gevoel, hoofdpijn, misselijkheid en darmkrampen, de symptomen van honger en suikertekort in de hersenen.

Naast de fruit- en groentensapjes krijg je een soort laxeermiddel “om de darmen te stimuleren, want die moeten leeg.” Je kan ook kiezen voor een buis in je kont met lavementen, “want dat spoelt de darmen lekker schoon” (zie ook colonwellness.nl/). Er is niets nieuws onder de zon. Lavementen en aderlatingen waren het symbool van de onbekwame voorwetenschappelijke arts uit de achttiende eeuw. Een aardig staaltje van gemoderniseerde achttiende-eeuwse zwamgeneeskunde vind je op colonhydrotherapie.nl: “Het autonome zenuwstelsel fluctueert tussen het parasympatische en sympatische deel van het zenuwstelsel. Door de darm met de slow-fillmethode met water te vullen geef je het zenuwstelsel de kans tot rust te komen. Hierdoor gaat de aandacht naar het parasympatische deel en ontstaat rust in het lichaam. Waardoor losgelaten kan worden vanuit rust zonder stress. … Met deze methode waarop het water in de darm resoneert wordt meer losgelaten dan alleen achtergebleven ontlasting. Door de rust te brengen in het lichaam kunnen emoties op een natuurlijke manier de weg naar buiten vinden.”Je kan je niet van de indruk ontdoen dat de schrijver zat te bulderen van het lachen toen hij dit proza over uitgescheten emoties opschreef. Dit is een constante in de detoxcultus. De nonsens is absoluut. Er klopt geen woord van. Maar het is zo professioneel verpakt dat je mag veronderstellen dat diegene die dit verzint goed weet waar hij mee bezig is: geld kloppen uit de zakken van domoren. Clysma’s zijn doorgaans redelijk onschadelijk, maar bij een zieke darm kan een clysma wel ernstige gevolgen hebben. Er zijn mensen overleden aan darmperforaties na lavementen.

De door SKEPP met de Skeptische Put bekroonde homo energeticus, Peter Aelbrecht, is arts en noemt zich onderzoeker. Hij doet inderdaad gretig onderzoek naar waar geld valt te verdienen met het afzetten van sukkels. Hij mag dus niet ontbreken bij de detox (homo-energeticus.be/, doorklikken naar “de juiste voeding voor meer energie”). De homo energeticus combineert antitoxische eetplannen en antitoxische kookcursussen met enige kilogrammen aan levensnoodzakelijke voedselsupplementen. Dank zij deze eetplannen is het mogelijk om, zo staat er in rode letters, je energetisch potentieel met 30 % te verhogen. Wat dat energetisch potentieel juist is en hoe het wordt bepaald, wordt niet vermeld. Dat is een andere constante in de detoxcultus: het wemelt van de toxische stoffen en energieniveaus, maar wat dat juist is, over welke toxische stoffen het gaat, wat het energieniveau van een cel of een weefsel is, hoe het objectief en reproduceerbaar wordt bepaald, het wordt nooit vermeld.

Meer mishandeling van dwazen

Op de website “detox.nl” krijg je een wetenschappelijke uitleg door de “natuurgenezers” Bolhuis en Alons. Volgens deze geleerden bevat onze voeding nog amper de helft van de mineralen en vitaminen, vergeleken met vijftig jaar geleden, en staan we bloot aan tienduizenden chemische stoffen met kankerverwekkende en hormoonverstorende eigenschappen. Gelukkig kan de natuurgeneeskunde u helpen met een “voorjaars- en najaarsreiniging” met detox-infusen. Aan die detoxinfusen voegt de natuurgenezer een scala aan stoffen toe die zorgen voor een betere ontgifting zoals magnesium, diverse B-vitaminen zoals vitamine B3, B5, B6 en B12 en een overdosis aan vitamine C (“gelijk aan honderd sinaasappelen”). Het begrip “natuur” wordt steeds rekkelijker, want daarnaast werken deze “natuurartsen” ook met diverse supplementen die het ontgiften ondersteunen, zoals Chlorella, Porfyrazyme, MSM, Greens+, Detoxsupport, glutathion, liponzuur, rozemarijndruppels, Trias-kuur, Zand Ontgiftingskuur. Minder lachwekkend zijn de Ca-EDTA injecties en infusen. Met behulp van een haaranalyse wordt de noodzaak bepaald om zware metalen te verwijderen met “chelatietherapie”. “En dan te bedenken dat zo’n EDTA injectie slechts zo’n 11 euro kost. Voor meer informatie over het effect van EDTA zie bij de wetenschappelijke literatuur”, raden Bolhuis en Alons aan. Voorwaar een goede raad, die ik heb opgevolgd en hen kan aanraden. EDTA is een chelator die werd gebruikt in de behandeling van acute loodvergiftiging. Chelatie betekent dat EDTA loodmoleculen afvangt, waardoor deze kunnen worden uitgescheiden door de nieren. Loodvergiftigingen zijn erg zeldzaam geworden, door het uitbannen van loodwit in de verf en het verwijderen van loden waterleidingbuizen. EDTA werd ook toegepast om calcium te verwijderen uit aderverkalking, als een preventief middel tegen hartziekte. Het bewijs van de werkzaamheid van EDTA in preventie en behandeling van hart- en vaatziekten werd nooit geleverd, de therapie is verlaten door fatsoenlijke artsen. De veiligheid van EDTA staat niet vast. De FDA waarschuwt tegen het gebruik van EDTA en vraagt aan ziekenhuisapotheken te overwegen om EDTA uit de apotheek te verwijderen, dit wegens het optreden van dodelijke ongevallen door vergissingen. De American Heart Association is nog duidelijker en stelt dat chelatietherapie met EDTA mogelijk een aantal doden heeft veroorzaakt, en zeker gedeeltelijk verantwoordelijk is voor een aantal mensen op nierdialyse wegens terminaal nierfalen.

Pleisters, piskijkers en andere met-de-voeten-spelerij

“Als u toch investeert in uw reinigingskuur, waarom zou u deze kuur dan niet zonder extra inspanning veel effectiever maken? Nu heeft u de kans om uw lichaam makkelijk en zeer diepgaand te reinigen en te ontgiften! De Kino Kiseki detoxpleisters stimuleren het ontgiftingsproces via het lymfevocht en het stelsel van meridianen in je lichaam. Een combinatie van bestanddelen van o.a. een oosterse boom, negatieve ionen en toermalijn ontgiften uw lichaam en reinigen het van schadelijke toxines. U hoeft slechts uw voeten te wassen, de pleisters te plakken en te gaan slapen. ’s Morgens ziet u het detox resultaat als u de pleisters verwijdert, ze zijn dan zwart doordat ze gifstoffen hebben opgenomen. Zes van de 12 hoofdmeridianen uit de Chinese gezondheidsleer lopen via de voeten” (KinoKiseki.nl). En wie dat gelooft, gelooft dat de klokken van Rome de paaseieren brengen. Deze detoxpleisters kleuren zwart omdat ze dode huidcellen van uw voeten plukken en stoffen bevatten die zwart kleuren bij blootstelling aan zweet. Als u uw voeten veel wast (noodzakelijk voor het aanbrengen van de pleisters), de dode cellen er iedere keer afhaalt, worden de pleisters bleker. Het azijnzuur in de pleisters kan mogelijk de zweetproductie wat afremmen door chemische verbranding van de zweetklieren, een oude maar niet ongevaarlijke remedie voor zweetvoeten uit de volksgeneeskunde. Kinderen en niet intacte huid kunnen flink worden verbrand door azijn, er zijn diepe chronische zweren beschreven door dergelijke azijnbehandelingen.

Zonnevlecht.nl vertelt u over de noodzaak om “continu te ontzuren”. Verzuring ontstaat door “voeding, straling en stress”. De onbaatzuchtige mensen van de Zonnevlecht willen uw urine geheel gratis testen met behulp van de biotensor, een instrument dat trillingen meet. Deze simpele piskijk biedt informatie over niets minder dan voedselintoleranties, schimmels, allergieën, tekorten aan vitaminen en mineralen, verzuring, te hoge cholesterolgehaltes, stralingsbelasting van het lichaam, en psychische en fysieke achtergronden die ziekmakend of storend zijn. Een eenvoudige urinetest op al deze aandoeningen is zeker revolutionair te noemen. Het is spijtig dat deze te bescheiden onderzoekers hun revolutionaire meetmethode om cholesterol te bepalen niet even toetsen tegen het gewone bloedonderzoek, samen met de andere toetsbare claims over vitaminen en mineralen. Het diagnosticeren van “stralingbelasting” door middel van een urinetest zou ook gemakkelijk te onderzoeken zijn. Ik ken er genoeg die gsm-en op het toilet. Maar daar houdt hun wetenschapsrevolutie niet op. Op grond van de urine-analyse kan dan verder worden behandeld, “in veel gevallen o.a. met behulp van bioresonantiedruppels, die schimmels, parasieten en virussen afvoeren”. Druppels die parasieten en virussen afvoeren: dat is toch dramatisch goed nieuws in een wereld zo geplaagd door malaria (parasieten) en aids (virussen). De behandeling is niet gratis. Ik vermoed dat de af te voeren schimmels, parasieten en virussen al evenmin vallen te identificeren als de toxines en energieniveaus.

Een andere ontslakker heet AquaDetox (hydrodrain.nl/). Volgens hydrocain.nl is “het AquaDetox® systeem dé oplossing om op een veilige, praktische en vooral comfortabele manier het lichaam te ontslakken, de cellen te zuiveren en daardoor de gezondheid te bevorderen! Ook een groot aantal tijdschriften, kranten & televisieprogramma’s heeft inmiddels aandacht besteed aan deze revolutionaire methode op het gebied van ontslakken!”(hun uitroeptekens). De gebruiker zet de voeten in het Detox voetenbad. Aan het water wordt een kleine hoeveelheid zout toegevoegd ter geleiding, in het bad zit een elektrode. Oorspronkelijk beweerden de “uitvinders” (uiteraard na vele jaren onderzoek) dat toxische stoffen langs deze weg je voeten verlaten. En voorwaar, het water kleurde roodbruin en begon naar een zwembad te stinken: een duidelijk bewijs van het aan gang zijnde zuiveringsproces. Wat er feitelijk gebeurt, is scheikunde uit het secundair onderwijs. De stroom veroorzaakt versnelde oxidatie van de elektrode (zeg maar roest) en vormt chloorgas uit keukenzout (Natriumchloride, mocht je het zijn vergeten). Je zit met je voeten in roestwater met een chloorgeurtje. Ook de Nederlandse website heeft het nu niet meer over het uitdrijven van toxische stoffen langs door niemand minder dan door Chinese onderzoekers geïdentificeerde kanalen in de voetzolen, maar meldt nu dat de “mogelijk beschadigde lichaamscellen hun originele energieniveau terug herwinnen, waardoor lichaamsfuncties worden gestimuleerd zélf de afvalstoffen uit het lichaam te verwerken.” Daar is het energieniveau weer, zelfs het originele energieniveau. Wat dit energieniveau is, hoe hoog het originele is, hoe het wordt gemeten, hoe verhoging of verlaging wordt bepaald: geen idee. Welke afvalstoffen worden verwerkt, hoe ze worden gemeten: geen flauw benul. Hoe het kan dat een groot aantal tijdschriften, kranten en televisieprogramma’s aandacht hebben besteed aan deze revolutionaire methode van ordinair boerenbedrog, ook daar heb ik geen benul van. Dat moet u aan de betreffende redacties vragen. Als er ergens normen dramatisch aan het vervagen zijn, is het in de gezondheidsberichtgeving.

Cargocultus en bedrog

Er is niets tegen zuiveringsrituelen, het drinken van fruitsap, het terugschroeven van je energie-inname of het wassen van je voeten. Zuiveringsrituelen zijn zo oud als de mensheid. De detoxcultus ontstaat door het inspelen op de angst voor het “toxische leefmilieu” met het doel geld te verdienen met absurde claims en hol gezwam dat de leek als wetenschap in de oren klinkt. Het is zuivere “cargocultus”, schijnwetenschap zonder inhoud. De Papoea’s (of vergelijkbare culturen uit de Stille Oceaan) kregen tijdens de oorlog te maken met Amerikaanse vliegvelden waar vrachtvliegtuigen ‘cargo’ aanbrachten. Na de Tweede Wereldoorlog hielden deze volkeren een landingsbaan vrij en bouwden een hoge hut, waar de hogepriester bekleed met een pot als helm door een stok als microfoon de lucht toesprak, zodat de goden weer vliegtuigen vol cargo zouden sturen: vandaar de naam cargocultus. De detoxcultus klinkt wetenschappelijk, maar de toetsbare kennis van de geneeskunde is vervangen door de pot en de stok van ontoetsbare beweringen over “energie die wordt herwonnen”, “schade die wordt hersteld”, “toxische producten die worden uitgedreven”. Toxische stoffen, dat klinkt als wetenschap. Maar over welke toxines het dan wel gaat, aan welke hoeveelheden ze worden gevonden, hoe ze worden gemeten, welke de toxische effecten zijn, hoe deze effecten worden bepaald, hoe de therapie de toxische effecten beïnvloed: geen schijn van een aanwijzing, tenzij het meten van de toxische trillingen in de urine met de biotensor. De biotensor is de tak op de hut van de Papoea, de antenne die de hogepriester in contact brengt met de goden die de cargo weer zullen opsturen. Energie die kan gemeten worden, dat is de stevige trap onder de kont die deze schurken verdienen. Cellen staan rusteloos met elkaar in contact door kleine elektrische stromen, maar “het energieniveau van cellen” heeft geen bekende inhoud. Het is even zinledig als het lege vat dat voor batterij moet doorgaan in de cargocultus. Omdat je niet weet wat het is en het niet kan meten, is er ook geen meetbaar verband met gezondheid aantoonbaar. De Papoea’s geloven dat de cargo wordt gestuurd door de goden, niet gemaakt door mensen. Als ze de juiste rituelen betrachten, zullen de goden eindelijk weer cargo sturen. De detoxcultus is opgebouwd uit zuiver ritueel, zonder enig inzicht hoe deze ontgiftingskuren zouden kunnen werken. De houten helm, de stok als microfoon, de tak als antenne, de hogepriester die plechtig ‘go’, ‘run’ en ‘free’ declameert door de micro: het is marketing van een idee. Zo is de detoxcultus ook nonsens opgevuld met marketing. De schijnmedische rituelen van de detox zijn ten hemel schreiende onzin, maar ook slim in de markt gezet. Eén van de hoofddoelen van de kwakzalverij is het eeuwigdurend behandelen van gezonde mensen voor aandoeningen die ze niet hebben. De populaire detoxcultus met de noodzaak tot “regelmatige ontgifting” en “continue ontzuring” heeft de kwakzalvers dan ook aangetrokken als vliegen naar wat uit een darm komt. De nonsens is te groot, de marketing te slim om het werk te zijn van reine dwazen die oprecht in een detoxcultus geloven. De hogepriesters van de detox zijn in overmaat ordinaire oplichters die geld willen verdienen aan domoren.

Er is niets in de geneeskunde dat erop wijst dat je door hongerkuren, clysma’s of andere “darmzuiveringen” toxische producten afscheidt. Vet, vlees of alcohol zijn geen toxische producten die je rechtstreeks opstapelt: ze worden afgebroken en omgezet. Als je dik wordt, komt dat door een overschot aan calorieën die je inneemt ten opzichte van de calorieën die je uitgeeft door inspanning. Dat wordt opgestapeld als vet, dat je enkel kwijtraakt door de balans weer om te draaien en minder in te nemen dan uit te geven. Wat helaas niet vanzelf gaat. Alcohol wordt uren na inname afgebroken of uitgeademd. Schade aan de lever of andere organen door alcohol kan enkel worden behandeld door het stoppen van inname van alcohol (en liefst voorkomen door het drinken van niet meer dan een of twee glazen op een dag). Als de schade onomkeerbaar is, heb je een onomkeerbaar gezondheidsprobleem. De dikke darm is een soepele buis, die water onttrekt aan de uitwerpselen en ze opslaat om ze in bulk te evacueren. De dikke darm heeft geen functie in de ontgifting, ze slaat geen toxines op, de “darm zuiveren” heeft geen medisch bekend nut, tenzij bij zware obstipatie.

De detoxcultus profiteert van de verwarring met een gezonde levenswijze. Die staat haaks op de detoxcultus: je koopt geen gezondheid met een weekje kuren. Als mensen weer de smaak van groenten en fruit leren kennen door een detoxkuur, des te beter, maar als je de overige 51 weken in een jaar niet meer groenten en fruit eet, niet meer beweegt en meer calorieën blijft innemen dan uitgeven, heeft dit geen enkele zin. De grootste gezondheidsschade van detoxkuren wordt waarschijnlijk veroorzaakt door dit idee, geschapen door clevere marketing: dat vijf dagen zelfkastijding 360 dagen ongezond leven kunnen goedmaken.

Conclusie

Ontgiften, ontslakken of detoxen: deze begrippen dekken geen enkele inhoud. Verkopers van deze therapieën vermelden niet welk gif ze verwijderen, hoe ze dat doen, hoe dat kan worden gemeten en wat het aantoonbare effect op de gezondheid is. Detox is klassieke kwakzalverij, de verkoop van medische kuren om geld te verdienen met bangmakerij. De bangmakerij is gebaseerd op de perceptie dat ons moderne milieu ons vergiftigt. We hebben echter een steeds gevarieerder en steeds rijker dieet, dat steeds beter beveiligd wordt. We leven altijd langer en altijd gezonder. Japanse vrouwen, samengepakt in de schaarse bewoonbare kustvalleien van een zeer zwaar geïndustrialiseerde maatschappij, haalden in 2008 een levensverwachting van 86 jaar. Wie 65 werd (en zo geboorte, ongevallen, zelfmoord en genetische aandoeningen overleefde), haalde gemiddeld 89. Dat is belachelijk oud. Zo oud, dat de Japanse oudjes de darwinistische verouderingstheorie beginnen te verpesten, een theorie waar ik zelf erg van hou. Maar dat is echte wetenschap. Wetenschap is revolutionair en subversief: iedere theorie moet zich staande kunnen houden tegen de harde aanvallen van het onweerlegbare feit.

De ironie is dat deze marktkramers van slangenolie zich bekleden met de mantel van progressieve strijders voor de gezondheid, “natuurgeneeskundigen” die een antwoord bieden op de gevolgen van het vervuilende kapitalisme. Ze bieden hun patiënten echter niets meer dan de aderlatingen en lavementen uit de 18de-eeuwse geneeskunde. Ze hebben nooit het excuus van hun voorwetenschappelijke collega’s, te leven in een tijd dat men nog niet beter wist. Het gaat hier zelden om de reine dwaas die het eigen waanidee gelooft. De opzichtige marketingtrucs suggereren de kwakzalver die goed weet waar hij mee bezig is: bedriegen om het gewin. Er is niets edelmoedigs, vooruitstrevends of kritisch aan het bedrog door schijnwetenschappen. De maatschappij heeft dringend een kritische detoxkuur nodig, om zich te zuiveren van de bedrieglijke cultus van een schijnwetenschap.

Authors
Luc Bonneux
Publicatiedatum
08-05-2009
Opgenomen in
Algemeen