Hoe zit dat nu met die ‘vliegende schotels’?

Meningen en feiten over UFO’s
Image by Christian Plass from Pixabay
01-12-2023

-

door
4 minuten
Leestijd:
Onderwijzeres Liesbeth Nonneman herwerkt bestaande teksten voor een jeugdiger publiek - ideaal dus voor gebruik in de klas!

 

‘UFOklokkenluider’ in Amerika

Woensdag 26 juli 2023 was een speciale dag in het Capitool in Washington. Een voormalig luchtmachtofficier, die al een paar jaar in opdracht van het Pentagon onderzoek deed naar de waarheid over UFO’s, vertelde onder ede dat het Amerikaanse leger in het bezit is van buitenaardse ruimtetuigen die op aarde zijn neergestort. Het leger zou in het grootste geheim onderzoek laten uitvoeren door enkele grote bedrijven. Ook zou men resten bewaren van buitenaardse wezens (aliens), volgens diezelfde klokkenluider. Die aliens zouden ook mensen hebben gedood! Dit alles is ‘Top secret’.

De officier kan echter geen enkel echt bewijs daarvan geven, zoals namen van de bedrijven die het onderzoek doen. Hij geeft ook toe dat hij het meeste alleen maar wist van horen zeggen. Ook als oud-officier van het leger mag hij niet zomaar over alles vrijuit praten, zegt hij. Hij heeft ‘geheimhoudingsplicht’...

 

Wat is dat eigenlijk, een UFO?

Alle vliegende voorwerpen die mensen zien en waarvan ze niet weten wat het is, worden een UFO genoemd. Dat woord komt uit het Engels en is een afkorting van Unidentified Flying Object (“vliegend voorwerp waarvan we niet weten wat het is”).

Er zijn ufo’s in alle soorten en maten gezien. De bekendste vorm is toch wel de ‘vliegende schotel’.

Heel vaak kunnen ufo-meldingen verklaard worden door dingen die ofwel natuurlijk voorkomen (heldere sterren of planeten, volle maan, vuurbollen, meteoren, luchtspiegelingen...), ofwel door  de mens zelf gemaakt (landingslichten van vliegtuigen, luchtballonnen, satellieten,...).

 

Het Roswell incident

4 juli 1947: tijdens een hevig onweer stort in de buurt van het stadje Roswell in de staat New Mexico in de Verenigde Staten ergens in de woestijn een enorme ballon neer.

De ploegleider van de ranch waar de crash gebeurde vond rubberen strips, zilverpapier, stijf papier en stokken. Hij besteedde er niet zoveel aandacht aan, tot hij later over vliegende schotels hoorde praten. Hij liet aan de plaatselijke sheriff weten dat hij misschien ook zoiets had gevonden… Even later werden volgens ooggetuigen de brokstukken in het grootste geheim weggehaald door mannen die eruitzagen als geheime agenten (Men in Black)! Strange!  Volgens een aantal mensen ging het gewoon om een weerballon die was neergestort. Einde verhaal…

Of toch niet? Jaren later, in 1978, interviewde een gekende ufoloog de ploegbaas van toen (nu 71 jaar). Volgens hem was het verhaal rond de weerballon wel degelijk een ‘cover up’ en was er toch een buitenaards tuig gecrasht. Er werd een sensationeel boek geschreven, waarin ‘getuigen’ zich dingen van 40 jaar geleden herinnerden die alsmaar spectaculairder werden. Volgens sommige berichten waren er zelfs aliens aan boord, waarvan één de crash misschien had overleefd! Die aliens zouden dan stiekem overgeplaatst zijn naar de luchtmachtbasis  ‘Area 51’ in de staat Nevada om ze daar te onderzoeken…

Pas in het begin van de jaren 90 werd het mysterie ontrafeld. Een kritische ufo-onderzoeker ontdekte dat het inderdaad niet om een weerballon ging.

Aan de start van de Koude Oorlog wilde Amerika te weten komen of de Sovjet-Unie atoomproeven deed. Op 4 juni 1947 brachten ze een reeks grote ballonnen, uitgerust met allerlei apparatuur, tot op zowat 15 km hoogte. Dit om het geluid van  eventuele ontploffingen te registreren. De naam van dit geheime onderzoek was ‘Project Mogul’. Het leger mocht in geen geval het bestaan van die ballonnen onthullen.

De meeste ballonnen vielen na een tijd vanzelf naar de aarde terug. De ballon die in de buurt van de ranch in Roswell van de radar verdween, was echter een van de weinige die niet meteen werd teruggevonden.

Maar… zoals dat gaat met veel logische, maar eerder saaie verhalen, namen veel  Amerikanen geen genoegen met die uitleg. Er werd een heus museum en ‘onderzoekscentrum’ in Roswell opgericht. Daar kan je je vergapen aan foto’s van ufo’s, waarvan de meeste duidelijk fake (nep) zijn. Er zijn ook grote panelen met ‘bewijzen’ dat aliens mensen  ontvoerden, implantaten in hun lichaam aanbrachten en dan weer op de aarde dropten. Andere borden tonen ‘graancirkels’ die zogezegd plots verschenen op klaarlichte dag, met duizenden mensen in de buurt. Je leert in het museum niets over hoe een mogelijke communicatie met buitenaardse wezens zou kunnen werken of hoe men die enorme afstanden in de ruimte kan afleggen. Nergens wordt er verwezen naar Project Mogul. Jammer! Beetje een gemiste kans…toch?

 

Bronnen

Trachet, Tim & De Belder, Paul: De ufoklokkenluider: oude onzin in nieuwe zakken (Skepp Magazine, winter 2023)

Braeckman, Johan: Het ufomuseum in Roswell, New Mexico (Skepp magazine, juni 2019).

 

Liesbeth Nonneman is onderwijzeres en herwerkt bestaande teksten voor een jeugdiger publiek.

 

Opdracht voor de leerlingen

Na het lezen van het artikel meningen en feiten over het onderwerp onderscheiden, tijdens een onderling gesprek.

 

Een aantal woorden uitgelegd

Capitool Washington: het parlement in de Verenigde Staten

Pentagon: hoofdgebouw van het Amerikaanse leger

onder ede: beloven dat je alleen de waarheid zal spreken

klokkenluider: iemand die misstanden naar buiten brengt

geheimhoudingsplicht: als je iets moet verzwijgen (beroepsgeheim)

meteoor: vallende ster

luchtspiegeling: illusie, iets dat niet echt bestaat

ranch: grote boerderij met vee

crash: groot ongeluk (in dit geval ‘neerstorten’)

weerballon: ballon die wordt gebruikt om het weer te onderzoeken

cover up: verbergen van de waarheid

ontrafelen: oplossen, uitleggen

Koude Oorlog: gewapende vrede tussen Amerika en de Sovjet-Unie

atoomproeven: experimenten met kernwapens

registreren: vaststellen, waarnemen

vergapen: met verbazing bekijken

implantaten: een voorwerp dat in het lichaam geplaatst wordt

graancirkel: platgeduwd graan, in een cirkel of in een andere vorm

Authors
Liesbeth Nonneman
Publicatiedatum
01-12-2023
Opgenomen in
Aliens & UFO's